Igår, lördag, när tjejerna var lediga från skolan hade vi tänkt åka på en större utflykt, som vi brukar göra på de skolfria dagarna när vi är här, men så var Mina inbjuden att framföra en dans på en stor danstillställning och det ville vi ju inte missa för allt i världen. Inte tjejerna heller! Mina är, som sagt, otroligt duktig!?? De är ju mästare på att planera här, så hela dansgrejen blev klart bara någon dag innan, så vi fick snabbt avboka den hyrda bussen etc ?

Det var en dansföreställning med anledning av det stora projektet ”Visit Nepal 2020” som drivs av turistministeriet. Det dansades i hela sex timmar, men vi avvek efter ett par timmar när Mina hade framfört sin dans. Det var ett stort ”festområde” precis nedanför den kända stupan Swayambonath och överallt vimlade det av barn och ungdomar som skulle framföra en specifik dans från en specifik folkgrupp i Nepal. Alla spektakulärt klädda! Den mest bejublade dansen var dock den med den blåmålade Shivan. Det var väl den enda dansen som inte var någon folkdans. Shiva är ju lite läskig. Blir guden Shiva förbannad förvandlas han/hon till gudinnan Kali och Kali kan förstöra jorden. För att blidka Kali behöver man offra blod till henne. Getter, hönor etc. Vegetarianerna offrar dock kokosnötter, eftersom kokosmjölken skvätter på samma sätt som blod? Hur som helst, Shivadansen var som väntat väldigt populär.

Bäst var emellertid Minas dans! Överlägset bäst var så klart ??? Hon och hennes vänner framförde någon dans från en folkgrupp från bergen, som jag redan glömt namnet på. Mina kom till oss hösten 2008 från miserabla förhållanden. Hon kom i trasor med en gammal handduk som filt virad runt sig och det hela var för sorgligt. Nu går hon på college och när hon slutade grundskolan förra året, lämnade hon skolan med B+ i snittbetyg (F till A som i Sverige) . Hon är en otroligt härlig tjej. Snäll, glad, skötsam, busig och omtänksam. De första åren hade hon ingen som helst kontakt med någon anhörig, men de senaste åren har hon t o m varit hemma i sin hemby ett par gånger, vilket vi är väldigt, väldigt glada för. ❤️?❤️

Hela tanken med denna danstillställning var ju att locka turister till Nepal, men någon vidare marknadsföring av detta har vi inte sett skymten av och inte ens på den stora skylten vid entrén hade man lyckats skriva på engelska, utan endast på nepali. Så när arrangörerna väl såg en västerländsk familj blev de överlyckliga??? De slet tag i oss och tyckte vi skulle sitta i den tjusiga gamla vip-skinnsoffan längst fram. Två av oss ställde snällt upp och de övriga vip-gästerna puttades snabbt bort och vi trycktes ned i soffan. Fotografer och ”nepali national TV” filmade? Så där framme satt vi ihop med turistministern, medan tjejerna stod vid sidan om och gapskrattade. Detta är så typiskt Nepal. ???

Det var en kul förmiddag och vi var alla så himla stolta över vår super dance star⭐️⭐️⭐️